Duminică, 21 Aprilie 2024
Un autentic patriot a plecat la cele vesnice: prof. Dr. Ing. Claude Matasa PDF Imprimare Email
Scris de Daniela Soros, Bucuresti   
Luni, 28 Martie 2011 22:41

claudiu_mataseExilul romanesc, nord-american este in doliu. Prof. Dr. Ing. Claudiu Matasa a trecut la cele vesnice dupa o lupta crancena cu boala secolului. Familia a anuntat prietenii si cunoscutii ca trecerea spre viata vesnica s-a intamplat in liniste, fara suferinta si ca a fost inconjurat de cei dragi din familie si prieteni. Dumnezeu sa-l odihneasca in Pace!

Fundatia Nationala pentru Romanii de Pretutindeni a avut onoarea de a-l avea pe profesorul Matase ca si director al biroului fundatiei din America si Canada pana cand i s-a acordat onoarea de a reprezenta Romania oficial si a devenit Consul Onorific al Romaniei in Florida.

A fost participant si moderator al intalnirii de suflet a romanilor de pretutindeni de la Izvoru Muresului, „Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului” din anul 2001. Intalnirea, la acel moment, providentiala am putea spune, avuta cu Prea Fericitul si intru vesnicul de pomenire Patriarh Teoctist, si marturisirea acestuia cum ca il cunostea pe bunicul profesorului Matasa, dar si impresia pozitiva pe care Patriarhul a avut-o asupra initiativei romanilor de a se intruni la izvoarele Muresului si Oltului au facut ca din acel an Manastirea de la Izvoru Muresului, sfintita de insusi Patriahul Teoctist, sa poarte si apelativul „a romanilor de pretutindeni”.

Tot profesorul Matasa a fost mentorul romanilor din Harghita si Covasna carora le-a inspirat increderea intr-un sistem de drept ce ar trebui sa guverneze un stat democratic si increderea in justitie. Cuvintele sale, din interventiile in cadrul lucrarilor de la Izvoru Muresului, au inspirat mai multi tineri care astazi sunt pe baricadele luptei cu nedreptatile la care sunt supusi romanii din Harghita si Covasna.

Din pacate nu totodeauna am putut sa fim alaturi de idealurile acestuia si ne referim aici la initiativa pe care a avut-o si demersurile pe care si noi le-am sprijinit, dar fara succes, de a crea un Muzeu al Dictaturii Comuniste, stiut fiind faptul ca era fost detinut politic si din aceasta pricina isi dorea ca tinerii din ziua de azi sa vada orarile prin care au trecut generatii de tineri romani din acea perioada in asa fel incat istoria sa nu se mai poata repeta vreodata.

Un bun editorialist si analist politic biografia sa cuprinde si mai multe analize si scrieri de factura jurnalistica pe care le-a lasat cititorilor romani de pe mapamond.

Cel mai amplu interviu biografic a fost realizat anul trecut de analistul Nicolae Dima si publicat in revista romanilor din Dallas, Romanian Vip. (http://www.romanianvip.com/2010/09/nicolae-dima-interviu-claudiu-4/)

Va vom pastra vesnic in memoria noastra stimate domnule profesor!

Daniela Soros, vicepresedinte FNRP 

Ultima actualizare în Luni, 04 Aprilie 2011 13:27