Luni, 26 Februarie 2024
COMUNICAT DE PRESA - 26 iulie 2003 PDF Imprimare Email
Ultima zi a Universitatii de Vara de la Izvoru Muresului a fost dedicata concluziilor si evaluarii participantii asupra editiei de anul acesta.
21.07.2003 - „Integrare europeana si cooperare economica in Balcani”
- Primul-Ministru Adrian NASTASE a afirmat ca invitatia adresata tarii noastre de a adera la NATO, reprezinta “un cadru favorabil reconfigurarii proiectului de afirmare a identitatii nationale si a drepturilor care decurg din aceasta”. Romania si Guvernul sau au ca interes strategic intensificarea relatiilor cu romanii de pretutindeni
- Vasile PUSCAS, Ministru Delegat, Negociator-sef la Uniunea Europeana a apreciat ca „tara noastra va deveni granita estica a UE, iar aderarea sa la Uniunea Europeana va constitui un impuls pentru stabilizarea si dezvoltarea economica a zonelor din vecinatate, in care traiesc si minoritati romanesti”
22.07.2003 - “Comunitati romanesti de pretutindeni”
- Titus CORLATEAN, Secretar de Stat la Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni (DRP), a facut publica noua strategie a Guvernului Romaniei fata de problematica romanilor de pretutindeni. Principalele obiective vizate de noua conducere a DRP vizeaza:“armonizarea activitatilor desfasurate de organizatiile romanesti de pretutindeni, stabilirea unei strategii unitare de actiune prin coordonarea cu alte institutii publice de profil din Romania si construirea unor parteneriate cu structuri europene preocupate si de monitorizarea modului in care sunt respectate drepturile minoritatilor romanesti din vecinatatea tarii noastre.”
- pentru prima data, problematica romanilor de pretutindeni a fost integrata in contextul procesului de aderare la Uniunea Europeana, afirmandu-se “necesitatea consolidarii statutului Romaniei si al romanilor in cadrul comunitatii europene si euro-atlantice”.
23.07.2003 - “Istoria romanilor de pretutindeni - parte a istoriei nationale”
- conferentiarii prezenti la dezbatere au semnalat ca Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului nu se preocupa de introducerea, in manualul de istorie, a cel putin unui capitol destinat romanilor de pretutindeni.
24.07.2003 - “Regionalizare-dezvoltare economica sau enclavizare etnica?”
- Marie-Jose ORLANDINI, Consilier de presa la Ambasada Frantei, a punctat intr-o maniera transanta faptul ca “Franta este un stat unitar si nu are minoritati etnice, astfel incat nu s-a pus niciodata problema regionalizarii statului francez pe principii etnice.”
- Pavel ABRAHAM, Secretar de Stat in cadrul Ministerul Administratiei si Internelor, a surprins audienta cu o declaratie surprinzatoare: “infiintarea partidelor pe criterii etnice este o greseala inimaginabila, deoarece pun rasa mai presus de convietuirea interetnica”.
- Norica NICOLAI, senator PNL, a contrazis punctul de vedere al Secretarului de Stat Pavel Abraham “discriminarea pozitiva aplicata in cazul grupurilor etnice din Romania poate degenera adesea in conflicte.”
- Dan DUNGACIU, lect.univ.dr. la Universitatea din Bucuresti, a criticat lipsa unui proiect identitar romanesc asumat de Statul Roman, afirmand ca “exista un soi de ingramadeala in jurul problematicii regionalizarii, fara a exista o armatura institutionalizata capabila sa gestioneze problema.”
- Adrian Vlad CASUNEAN, deputat PSD de Covasna, a starnit consternarea participantilor prezentand consecintele negative generate de intrarea in vigoare a Legii Administratiei Publice Locale. Majoritatea functionarilor de etnie romana din primariile celor doua judete “au fost epurati, deoarece nu cunosteau limba maghiara, acest pericol putand sa se extinda si in cazul functionarilor din prefecturi”. In viziunea sa, Transilvania se indreapta spre autonomie teritoriala.
25.07.2003 - “Strategii de solidaritate romano-romana, in preocuparile administratiei publice si a partidelor politice”
- Varujan VOSGANIAN (PNL) a admis ca pana in anul 2000 “PNL nu a fost un partid foarte apropiat de biserica”, politicianul subliniind necesitatea cresterii rolului bisericii si a dialogului intre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Greco-Catolica: “nu trebuie sa dam socoteala nimanui daca construim o biserica in Covasna si Harghita”.
- dr. Anton Cosa, cercetator in cadrul Asociatiei “Dumitru Martinas” a romano-catolicilor din Bacau, a reamintit ca romano-catolicii din Bacau sunt supusi, din ce in ce mai evident, unui proces de maghiarizare fortata. Din pacate, Statul Roman constientizeaza inca efectele pe termen lung ale unei astfel de politici duse de UDMR si astfel nu are elaborata nici o strategie pentru sprijinirea acestei populatii.
- Gheorghe Bejan, presedintele Asociatiei “Dumitru Martinas” a romano-catolicilor din Bacau, a contrazis punctul de vedere al UDMR potrivit caruia ceangaii sunt obstructionati sa invete in limba lor materna (recte maghiara), afirmand ca, dimpotriva, “copiii sunt ademeniti prin activarea acelorasi resorturi motivationale materiale sa invete intr-o limba pe care nu o cunosc nici ei si nici familiile din care provin.”