Apel adresat medicilor originari din Romania si tuturor celor dispusi sa-i ajute pe romanii din Valea Timocului

 

 

Stimati colegi,

 

            Comunitatea Romanilor din Rhin-Main (CROM) si Biroul de Sprijin pentru Romanii de Pretutindeni (Germania) initiaza, cu generosul ajutor al « Caritasului » din Germania, o actiune de sprijin a romanilor din Valea Timocului sarbesc (Iugoslavia).

            Reamintim ca acesti romani, in numar de cca. 600.000 – 800.000, numiti de oficialitatile sarbesti « vlahi » si care sunt privati de dreptul folosirii limbii materne in scoli si in biserica, se afla de cativa ani intr-un proces de organizare cu scopul de a obtine drepturile cuvenite si imperativ necesare pastrarii identitatii etnice.

            Avand in vedere ca printre cei mai activi in acest proces sunt medicii ce apartin comunitatii, cu mari posibilitati de contact, de influenta si eficienta organizatorica, consideram ca sprijinirea concreta a colegilor romani din Valea Timocului se impune. O putem face desigur cel mai bine prin punerea la dispozitie de aparaturi medicale, crescandu-le astfel calitatea asiastentei, atractivitatea si prestigiul in randul conationalilor.

            Ii rugam pe toti cei care se pot lipsi sau pot face rost de aparatura medicala in stare buna de functionare, si de medicamente valabile cel putin inca 3-6 luni, sa se adreseze direct D-lui R. Loffelsen, de la  « Caritas » - Germania.

            Celor care doresc sa se angajeze pe cont propriu in aceasta actiune le punem la dispozitie cateva adrese:

1.      « Miscarea Democratica a Romanilor din Serbia », persoana de contact Dl. Dimitrie Craciunovici, Str. Pojarevacka 8, 19000, Zajecar, Yugoslavia, tel. 00381-19-424878 sau 19-29613, fax: 19-424878.

2.      Asociatia de Cultura a Romanilor-Vlahilor “Ariadnae Filum”, persoana de contact Dl. Dr. Bredrag Balasevici, Str. Milos Obilic 48, 19000 Zajecar, Yugoslavia, tel. 00381 – 19 – 3023629, 19-642238680, e-mail : ariadnaefilum@ptt.yu.

3.      Forumul Democratic al Romanilor din Bor, persoana de contact Dl. Boljan Barbutici, tel: 00381 – 13 – 034985.

4.      Initiativa Culturala Romaneasca, persoana de contact Dl. Dragan Stoianelovici, tel : 00381 – 12 – 444549

 

Pentru asigurarea transparentei si controlului actiunii donatorilor, acestia pot cere comunicarea adreselor exacte la care au ajuns donatiile. Pentru a inlesni demararea actiunii, ii rugam pe toti cei care au contact cu medici originari din Romania sa le transmita aceste informatii.

 

Multumim tuturor celor care nedesmintind spiritul de solidaritate cu colegii si fratii nostri din sudul Dunarii se vor angaja in aceasta actiune !

 

Dr. Gheorghe Olteanu

In numele CROM si a Biroului de Sprijin pentru Romanii de Pretutindeni